Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/c/4/1/nynasbk.com/httpd.www/nbk/wp-includes/functions.php on line 6078 OM IGP | Nynäshamns Brukshundklubb

IGP (Tidigare IPO  = Internationell Prövnings Ordning)

Vad är IGP?

IGP är en hundsport som både är fruktansvärt rolig att utöva, men även underhållande att kolla på. Hundarna utstrålar massvis av glädje och att se samarbetet mellan hund och förare är något alldeles speciellt.

I momentet Spår ska hunden följa markburen (fält) vittring från människa, och ska ha en hög noggrannhet och lugnt tempo. Detta gäller för samtliga provformer inom IGP.

Momentet Lydnad skiljer sig lite från vanlig Lydnadsklass. Lydnaden utövas två och två, det ena ekipaget gör platsliggning medan det andra ekipaget gör övriga lydnadsmoment. Höga hinder, tunga apporter och A-hinder är några av lydnadsmomenten urskiljer sig i IGP-prov.

Skyddsarbetet är den del av IGP:t som är mest eftertraktat. Hunden ska här visa prov på en hög precision och styrka, både mentalt och fysiskt. Hunden ska bevaka en figurant och avvärja denne för flykt. Figuranten bär här en skyddsarm som hundarna tränas till att älska som den bästa leksaken som finns.

Hur fungerar ett bruksprov?

Det finns 5 olika provformer inom IGP:

  • IGP-prov (Spår, Lydnad, Skyddsarbete)
  • BSL (Spår, Lydnad)
  • FH1 & 2 (spår)
  • IGP-FH (spår 2-dagars).

För att få tävla IGP-prov krävs det en licens. Hur du får denna kan du läsa mer om här. I denna provform får endast brukshundraser tävla, övriga provformer inom IGP:t är öppna för alla raser.

För mer information om IGP:t och dess regler, besök Svenska Brukshundklubbens hemsida.

Nynäshamns Brukshundklubb arrangerar inga IGP-prov i dagsläget. För att se vart närmsta tävling finns, besök SBK tävling!