Drag

Vad är draghundsport?

Draghundsport är för dig som gillar fart och själv vill vara med och flåsa tillsammans med din hund! Tävlingsgrenen passar bäst för de hundar som gillar att springa, men de flesta hundar tycker detta är roligt och det passar alla hundar utifrån deras förmåga. Alla raser är olika, vissa passar att dra fordon medan andra passar bättre som långdistanslöpare. Det är även en god fördel om du själv har en bra kondition, om inte annat får du det med tiden! Backar, kurvor och olika typer av underlag gör att det blir en utmaning att träna drag med sin hund, och man kan variera sin träning avsevärt! Kombinerar man dessutom med fysträning så kan man komma väldigt långt.

Det är ingen frågan om att dragsport är bra för både människa och hund, men det är av största vikt att man utövar sporten på bästa sätt! Stretching, bra kost, rätt utrustning och god kunskap om eventuella risker är A och O när man tränar på ett intensivt sätt. Man bör till exempel inte träna drag en varm sommardag, utan bör då välja en annan typ av konditionsträning, så som simning eller dylikt.

Hur fungerar det på tävling?

Tävling kan ske på både barmark och på snö, med eller utan fordon, en eller flera hundar. Det som krävs för att få tävla i drag är en licens som man får genom att lösa ut den hos sin förening (Nynäshamns Brukshundsklubb är ej anslutna till SDSF i dagsläget och kan tyvärr inte göra detta).

Hundarna delas upp i olika grupper vid tävling, Grupp A (Alla hundar, ink. blandraser), Grupp B (Renrasiga hundar förutom Stående fågelhundar, Dobermann och Siberien Huskey) och Grupp C (Dobermann och Siberien Huskey).

För att får veta mer om draghundsport, tävlingar, klasser, kurser och annat besök Svenska Draghundsportförbundets hemsida.