Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/c/4/1/nynasbk.com/httpd.www/nbk/wp-includes/functions.php on line 6078 BRUKS | Nynäshamns Brukshundklubb

Bruks

Vad är bruks?

Bruks2Bruks sätter hundens naturliga sinnen på prov, och innehåller en lydnadsdel och ett av fem specialmoment.
Specialmomenten som finns är spår, sök, rapport, patrull och skydd.

Brukset är ett fantastiskt sett att träna hund på, då hunden får arbeta med sina naturliga egenskaper. Man kommer också väldigt nära naturen då större delen av brukset utövas i skog och mark. De olika specialmomenten i brukset innebär också att man kan fokusera på det som hunden är bra på.

Spår – Här ska hunden följa en markbunden vittring av en människa. I spåret finns också ett flertal apporer som hunden ska hitta.
Sök – Sök innebär att hunden ska hitta mer eller mindre dolda människor som gömmer sig i terrängen. När hunden hittat en människa ska den markera detta med skall eller markeringsrulle.
Rapport – Här skickas hunden okopplad mellan olika stationer, och ska ensam ta sig fram till nästa station.
Patrull – I specialmomentet Patrull ska hunden upptäcka ljud och vittring från människor inom ett begränsat område.
Skydd – Här ska hunden arbeta med att stoppa hot mot föraren eller förhindra att en bevakad person flyr.

Hur fungerar ett bruksprov?

Bruksprovet är uppdelat i ett obligatoriskt lydnadsprogram samt ett specialmoment. Beroende på vilket specialmoment du har valt så ser reglerna och upplägget olika ut. För mer detaljerad information om de olika specialmomenten besök Svenska Brukshundklubbens hemsida.

”Sökhunden” ska under komplicerade förhållanden leta reda på och markera figuranter (personer). Hunden ska systematiskt söka igenom ett område med hjälp av förarens dirigeringar.”
Detta innebär att förarens roll är betydande och att det förutsätter att samspelet mellan hunden och föraren är på topp! Det innebär också att hunden efter envist tränande inte bara behöver ett stort figurantintresse utan också måste ha uthållighet och samarbetsförmåga.

Att utveckla sin hund i sök innebär ett stort engagemang och envishet från alla deltagare i en träningsgrupp där alla känner ett stort ansvar för allas hundar. Träningstillfällena då vi speciellt tränar sök tar lång tid, på helgen brukar träningen sträcka sig över hela dagen och under sommarhalvårets kvällspass från 18.00 till sen kväll. En sökgrupp består oftast av mellan 6 till 10 personer för att träningen ska fungera både vad gäller effektivitet och utvecklingsmöjlighet för hundarna.