Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/c/4/1/nynasbk.com/httpd.www/nbk/wp-includes/functions.php on line 6031 LYDNAD | Nynäshamns Brukshundklubb

Lydnad

Vad är tävlingslydnad?

Lydnad är en tävlingsgren där hunden ska utföra olika moment på förarens kommando, och detta kräver mycket gott sammarbete mellan de båda. Man talar ofta om att detta är en ”detaljsport” då man på hög nivå behöver utföra momentet så bra och korrekt som möjligt för att ha en chans mot övriga tävlande. Men grenen vänder sig inte bara till ekipage som sattsar på SM-nivå, utan detta är även perfekt för de som bara vill ha kul och aktivera sin hund.

En av alla fördelar som finns med lydnad är att det är lätt att hitta träningstillfällen. Mycket kan man göra hemma i köket medan maten står i ugnen! Inte heller behöver man så många träningsredskap för att kunna träna lydnad. Någon form av belöning (ett måste!), träapporter, metallapport, koner, vittringspinnar och ett hopphinder är allt du behöver. Hopphinder finns uppe på klubben som du har fri tillgång till som medlem!

På Nynäshamns Brukshundklubb erbjuder vi kurser i tävlingslydnad – håll koll här på hemsidan för att inte missa nästa kurs!

Hur fungerar ett lydnadsprov?

Det finns 4 klasser inom lydnad – Startklass, klass 1, 2 och 3, där Klass 3 är den svåraste klassen.
Ekipagen utför momenten efter tävlingsledarens order, och bedöms av domaren efter hur väl momenten utförts. Domaren har med sig en skrivare på plan som antecknar poängen och eventuella motivationer till nerdrag. För att avancera till nästa klass behövs minst 1 förstapris i klassen innan, och för att få ett LD krävs minst 3.

Vill du veta mer om hur ett lydnadsprov går till, hur momenten utförs, hur poängsystemet är uppbyggt och vilka titlar man kan få så besök Svenska Brukshundklubbens hemsida. Där hittar du allt du behöver veta för att komma ut på tävlingsbanan!